Депресия


Депресията е често срещано заболяване. Много хора се чувстват потиснати в определени моменти, но разпознаването на депресията не е лесна задача. Депресия може да се прояви по различни начини и при всеки един от нас. Независимо от възраст, пол, раса или доход, никой не е застрахован, че няма да изпадне в състояние на депресия. Ред причини могат да доведат до депресия, но когато тя се развие, може сериозно да промени човешкия живот.

Какви са симптомите?
Симптомите на депресията могат да бъдат много различни, но обикновено хората с това заболяване са подтиснати и губят интерес и удовлетворение от живота. Близките на пациентите по-често разпознават симптомите от самите болни. Промяната в поведението на страдащите от депресия може да доведе и до промяна в теглото и апетита им, умора, липса на сексуален интерес, раздразнителност, тревожност и обърканост. Болните могат да се оплакват от болки в гърба, главоболие и виене на свят. Апатията, която съпътства депресията често не позволява на болните да потърсят помощ.

Какво е депресията?

Депресията може да бъде предизвикана от драматични събития в живота на човек, каквото е смъртта на близък или роднина. Стресови ситуации като развод, финансови затруднения или загуба на работата могат да доведат до депресия. Раждането на дете също би могло да предизвика след-родилна депресия при жените, както и самотата, особено в по-късна възраст.
За последните 20 години учените са изследвали начина, по който определени химични вещества в мозъка влияят върху настроението на човека. Тези химични вещества включват серотонин, норадреналин и допамин – депресираните хора често имат ниски нива на един или повече от тези химични вещества.

Лечение на депресия

За щастие депресията често може да бъде успешно лекувана с антидепресанти, със съдействие на психолози или с комбинация от двете. Лечението, което лекарят избира, зависи от много фактори, като тежест и вид на симптомите, начин на живот и едновременен прием на други медикаменти. Освен общоприетия начин за лечение, може да бъде включен и набор от допълнителни методи, за да се помогне на пациентите да се справят със заболяването си.

Антидепресанти

Антидепресантите повлияват нивата на определени химични вещества в мозъка – серотонин, норадреналин и допамин. Възможно е да изминат няколко седмици преди да се появи видим ефект от лечението с антидепресанти.


^ Обратно към началото на страницата

България
depression
За щастие депресията често може да бъде успешно лекувана с медикаменти, със съдействие на психолози или с комбинация от двете.