ХИВ/СПИН

За вируса и болестта

Болестта СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност) се причинява от Човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), който разрушава човешката имунна система.

Хората, инфектирани с ХИВ, са носители на вируса за различен период от време преди да развият СПИН. Малка част развиват СПИН по-бързо, докато мнозинството остават клинично здрави носители  за около 15-20 години.

Как ХИВ води до СПИН

СПИН се развива, когато човешката имунна система е разрушена от вируса ХИВ. ХИВ атакува и убива определени бели кръвни телца, наречени Т-помощни клетки (Т-helper). Тези клетки подпомагат защитната система на организма, като я предупреждават за навлизането на бактерии или вируси. Когато тези клетки са унищожени от размножаващия се вирус, инфектираният с ХИВ човек става много по-податлив към множество инфекции и видове рак. Именно те са и причината за смърт сред пациентите със СПИН.

Предаване на ХИВ

Повечето хора се инфектират с ХИВ след сексуален контакт без презерватив с ХИВ-позитивен партньор. Човек може да се инфектира с ХИВ и по кръвен път. Често срещан начин за заразяване е когато при инжектиране на наркотици се използва една и съща спринцовка с носител на ХИВ. Преливането на кръв също носи потенциална опасност, затова вече се извършват множество изследвания преди кръводаряване. Майката също може да предаде вируса на своето дете както по време на бременността , така и чрез кърмата. Вирусът ХИВ умира бързо извън човешкото тяло и затова не се предава посредством нормалното ежедневно общуване, като ръкостискане, ползване на едни и същи телефони, тоалетни, пиене от обществени чешми.

Симптоми на ХИВ/СПИН

ХИВ се проявява с множество симптоми, докато вирусът се размножава и болестта се развива. В началото, при инфектиране може да липсват симптоми, но понякога се появява леко повишена температура.. Показателни за развитието на СПИН са появата на тумори или инфекции, рядко срещани при хората с нормална имунна система. Други заболявания, които свързваме с развитието на СПИН са хроничната диария, туберкулозата и дори промени в психичното състояние. ХИВ и СПИН предполагат развитието на податливост у пациента към множество други заболявания.

Предпазване от инфекция с ХИВ

При сексуален контакт, използването на презерватив може да бъде предпазна мярка срещу предаване на ХИВ. Споделянето на игли при употреба на наркотици например също е една от основните причини за инфектиране с вируса и следва да бъде избягвано. Антиретровирусните медикаменти, раждането с цезарово сечение и отказът от кърмене са сред начините за намаляване на възможността майката да предаде ХИВ на детето си.

Години наред след първия идентифициран случай на СПИН през 1981 г., за болестта нямаше открито лечение. Медицинските специалисти можеха да лекуват само заболяванията, появили се вследствие развитието на СПИН, но не и да въздействат на самия вирус или синдром. Понастоящем няма терапия, водеща до излекуване от ХИВ, но съществуват ефективни начини за контрол на вируса, които водят до значително удължаване продължителността на живот. Медикаментите, използвани за терапия, се наричат антиретровирусни и често се използва схема от различни комбинирани терапевтични режими. Тъй като вирусът се размножава много бързо, той може да мутира и да стане резистентен към лечението. Затова е важно антиретровирусните медикаменти да се вземат редовно, за да се минимизира опасността от развитие на резистентност.

Тест за ХИВ

Тестът за ХИВ антитела е кръвен тест, който показва дали в организма на изследвания има антитела към вируса. Наличието им потвърждава че пациентът е инфектиран с вируса. Положителният тест за ХИВ не означава, че пациентът има СПИН.


^ Обратно към началото на страницата

България
Positive Action
Болестта СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност) се причинява от Човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), който разрушава човешката имунна система.